Przetwory na zimę - czas na nie!
Fot. facebook.com/PyszneCiasta
Autor Kamila Krótka - 20 Września 2020

Kiszone ogórki uwielbia każdy. Jakiego błędu nie popełniać, żeby zawsze wychodziły przepyszne?

Czas na przetwory na zimę. Jednymi z ulubionych przez Polaków są oczywiście ogórki kiszone. Czy każdy potrafi je zrobić? Niekoniecznie, dlatego podpowiadamy, jak sprawić, żeby przetwory zawsze były idealne.

Ogórki kiszone to przetwory na zimę uwielbiane przez Polaków. To wyjątkowe warzywa, które smakują po prostu każdemu, jednak - jak się okazuje - coraz mniej osób potrafi dobrze je przyrządzić. Jeden błąd może sprawić, że nie wyjdą takie, jakich oczekujemy. Czego w takim razie unikać?

Pamiętacie Bronkę z “Daleko od szosy”? Aktorka wreszcie zdradziła jedną z największych tajemnic serialuPamiętacie Bronkę z “Daleko od szosy”? Aktorka wreszcie zdradziła jedną z największych tajemnic serialuCzytaj dalej

Przetwory na zimę - ogórki kiszone

Ogórki kiszone to nie lada wyzwanie. Chcąc uzyskać najlepszy smak przetworów, nie można popełnić niemal żadnego błędu. Już chwila nieuwagi może zniweczyć cały trud włożony w przygotowywanie słoików. 

Głównymi składnikami, zaraz po ogórkach, są sól, czosnek, koper i chrzan. Oczywiście nie można zapomnieć o żadnym z nim, ale pamiętać też o produktach dobrej jakości. Co jest jednak kluczem do sukcesu?

Przepis idealny

Jak radzi portal Smakosze.pl przede wszystkim trzeba pamiętać o odpowiednich ogórkach, które powinny pochodzić z ekologicznej hodowli, na której nie stosuje się chemii i pestycydów. Tak samo znacząca jest jakość wody, która będzie zawierać odpowiednią zawartość minerałów (najlepiej ta o średniej twardości), a także odpowiednie proporcje składników.

Dzisiaj grzeje: 
1. Pokochała go mimo poważnej przeszkody. Przeciwnikom trudno zaakceptować, ale para właśnie wzięła ślub
2. Kupił fermę i przeprowadził się na nią z żoną i córeczkami. Właściciel zginął od 7 strzałów, rusza proces
3. Warto sprawdzić portfel. Ta pięciozłotówka jest warta fortunę

O ile ilość chrzanu i czosnku można dostosować do własnych preferencji, tak w przypadku soli jest inaczej. Sól powinno się dodawać w proporcji 1 łyżka na 1 litr zalewy. W innym wypadku ogórki kiszone można przesolić, a w przypadku zbyt małej ilości soli - przetwory się zepsują.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nagle wybiegły na nich dwa duże psy. Zaciągnęły ich w krzaki, szybko zrozumieli, że zostało im niewiele czasu
  2. Lew i dziecko występowali w programie na żywo. Wystarczyłyby sekundy, by doszło do tragedii
  3. Ważyła 300 kg i nie mogła się poruszać. 24-latka postawiła na siebie zmieniając swoje życie
  4. Chłopiec płakał bo nie dostał słodyczy. Reakcja psa zaskoczyła wszystkich
  5. Niezawodny trik na rosół naszych babć. Ten sposób zwali wszystkich z nóg
  6. Ciała niebieskie w Układzie Słonecznym, na których może istnieć życie

źródło: smakosze.pl

Następny artykuł