Niezawodny trik na rosół naszych babć. Ten sposób zwali wszystkich z nóg
Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Niesamowicie sycący, aromatyczny i leczniczy od lat gości w domach wielu rodaków. Zupa uwielbiana od pokoleń jest bardzo istotnym elementem każdego gospodarstwa domowego. Jednak mimo usilnych prób odtworzenia idealnego rosołu wielu nadal nie zna sekretu doskonałej zupy. Wszystko staje się znacznie prostsze jeśli zajrzeć do tajnych przepisów naszych babć. To właśnie one znały prosty, ale istotny trik na idealny rosół. Ich tajemnica znacząco zmieni smak, którego nikt nie zapomni.
Rosół to zupa, która uczestniczy w życiu kulinarnym ludzi na całym świecie. W Polsce znana pod swoją postacią odpowiada niejednokrotnie za rozgrzanie, pomoc w chorobie czy jest też symbolem troski wobec drugiego człowieka. O tym, jak najlepiej przygotować kultową zupę wiedziały nasze babki i prababki. Ich tajemnica polega na drobnym, ale istotnym szczególe, o którym często się zapomina. Dzięki niemu zupa nabierze nowego smaku i wyrazistości. Stanie się o wiele lepsza i zaskoczy niejednego kulinarnego smakosza.
Najważniejszą zasadą w gotowaniu rosołu jest duża ilość czasu. Zabierając się za przygotowanie tego posiłku należy pamiętać o tym, że rosół nie wymaga pośpiechu. Długo gotowany, bulgoczący na gazie wydobywa z minuty na minutę swój niepowtarzalny smak. Typowe dla rosołu “pyrkanie” jest bardzo ważnym elementem. Zupa składająca się z warzyw i mięsa w ten sposób powoli wydobywa zgromadzone w garnku aromaty. Podstawowe składniki używane do rosołu to kurczak (najczęściej 2 ćwiartki kurczaka), cebula podpalana, por, marchewki, korzenie pietruszki, kolendra, nać pietruszki oraz bulwa selera. Najpopularniejszymi przyprawami są z kolei sól, pieprz, liście laurowe i koniecznie ziarenka ziela angielskiego. Cały podstawowy przepis wydaje się być bardzo prosty i łatwy do odtworzenia. Mimo to sekret babć tkwi w drobnym szczególe zawartym już w przepisie. Doświadczone gospodynie domowe korzystają z tej tajemnicy od lat i przekazują je kolejnym pokoleniom.
Rosół z wielopokoleniowych przepisów babć
Kluczem do ugotowania idealnego rosołu jest mięso, z którego zostanie ugotowany. Niestety większość biorąc się za zakupy na rosół nie bierze pod uwagę jednej zasadniczej rzeczy. Mięso na aromatyczny wywar powinno zawierać kości i tłuszcz. Gotując jedynie z kurczaka należy pamiętać o bardzo tłustych częściach kury i o tym by zawierały one kości. Najczęściej w sklepach wybierane są skrzydełka i ćwiartki bądź też tzw. porcje rosołowe. Wybierając mięso należy skupić się więc na tym ile znajduje się na nim tłuszczu. To właśnie on odpowiada za charakterystyczne oczka na wierzchu zupy. Z kolei kości dodane do gotującego się wywaru nadają aromatyczny zapach, który podnosi wyjątkowość zupy.
Dzisiaj grzeje:
1. Piotr Machalica przez lata związany był z Edytą Olszówką. Teraz ponownie się żeni. Kim jest wybranka?
2. Przygarnęła 1-dniowego kotka. Niewiarygodne, jego wygląd przypomina zupełnie inne zwierzątko
3. Jerzy Stuhr z synem i wnukiem wybrali się na górską wycieczkę. Fani są pod wrażeniem ich wspólnego zdjęcia
Zastosowanie się do podstawowego przepisu na rosół i triku babć spowodują, że zupa stanie się zupełnie inna. Prosty sposób, który wydaje się dość oczywisty powoduje, że zupa przybierze wyjątkowy smak i aromat. Kości nadają rosołowi nie tylko specyficznego zapachu. Zawarty w nich kolagen poprawia stan skóry i paznokci. Dodatkowo zawarte w wywarze właściwości pomagają także na przeziębienie i trawienie. Natomiast obecne kwasy Omega 3 wspierają zwalczanie stanów zapalnych. Tak więc tradycyjny rosół wzbogacony o drobny trik staje się nieziemskim sposobem na dostarczenie dobroczynnych właściwości.
ZOBACZ TAKŻE:
- Psy zakradły się do pokoiku niemowlaka. Ukryta kamera uchwyciła, co zrobiły, rodzice nie mogli się otrząsnać
- Lew i dziecko występowali w programie na żywo. Wystarczyłyby sekundy, by doszło do tragedii
- Jeszcze niedawno był wart 20 zł. Teraz za jeden wyjątkowy banknot dostaniesz kilka tys. złotych
- Bezdomny trafił do szpitala. Wkrótce lekarze zorientowali się, że mężczyzna nie jest sam
- Adoptowali ją, gdy miała 8 miesięcy. Teraz szczera radość dziewczynki z zespołem Downa podbija serca internautów
- Co łączy pioruny i żyrafy? Absurdalne wyniki badań
Źródło: pikio.pl
Następny artykuł